Αγιογραφικά Αναγνώσματα – Γυμνάσιο – 3 – 2014

Στη Βέροια

Στην όμορφη πόλη της Βέροιας, οι Ιουδαίοι συμπατριώτες του Απ. Παύλου ήταν πιο ευγενικοί από εκείνους της Θεσσαλονίκης και με ενδιαφέρον άκουσαν τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Ανάμεσα στους ακροατές στη συναγωγή της πόλης ήταν πρόσωπα που άνηκαν σε εύπορες τάξεις, Εβραίοι και προσήλυτοι και μεγάλος αριθμός γυναικών. Σύντομα όμως, έφθασαν στη Θεσσαλονίκη ειδήσεις για τη δραστηριότητα του Απ. Παύλου. Οι εκεί εχθροί του έστειλαν ανθρώπους να δημιουργήσουν ταραχές. Αμέσως, οι σύντροφοι του, τον οδήγησαν μακριά από τη Βέροια.

Στο σημείο, όπου θεωρείται ότι στάθηκε ο Άγιος Παύλος και κήρυξε το Ευαγγέλιο προς τους κατοίκους της Αρχαίας Βέροιας, υπάρχει σήμερα το επιβλητικό «Βήμα του Αποστόλου Παύλου» (φωτ.).

Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα

Ο Απόστολος Παύλος έφθασε στην Αθήνα (συγκεκριμένα στο Φάληρο) με πλοίο από τη Μακεδονία το 51 μ.Χ. Ο Απ. Παύλος αντίκρισε την πληθώρα των ειδώλων στην Αθήνα. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Απ. Παύλου στον βωμό του «αγνώστου Θεού», που φαίνεται να υπήρχαν αρκετοί εκείνη την εποχή στην Αθήνα.

Η διδασκαλία του προκάλεσε ενδιαφέρον σε κάποιους φιλοσόφους, αναζητητές της αλήθειας. Ο Απ. Παύλος ανέβηκε στον Άρειο Πάγο για να διδάξει για το Πρόσωπο και την Ανάσταση του Χριστού, διδασκαλία πάντως που δύσκολα θα δέχονταν οι ορθολογιστές Αθηναίοι. Λίγοι πίστεψαν, οι οποίοι αποτέλεσαν την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία των Αθηνών. Ανάμεσα τους διακρινόταν ένας επίσημος Αθηναίος, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και μια γυναίκα η Δάμαρις.

Στην Αθήνα πάντως τέθηκαν από τον Απ. Παύλο τα θεολογικά και φιλοσοφικά θεμέλια της επικοινωνίας και της ένωσης μεταξύ του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού, ανοίγοντας τον δρόμο τους επόμενους αιώνες στους Πατέρες (όπως ο Μ. Βασίλειος και ο Ιερός Χρυσόστομος).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s