Αγιογραφικά Αναγνώσματα – Γυμνάσιο – 4 -2014

Στην Κόρινθο

Επόμενος σταθμός του Απ. Παύλου στην Ελλάδα ήταν η πόλη του πλούτου και της διαφθοράς, η Αρχαία Κόρινθος. Στην Κόρινθο, ο Απ. Παύλος (πολιούχος σήμερα της πόλης) συνδέθηκε με τον Ακύλα και την Πρισκίλλα, που ήταν και αυτοί, όπως και εκείνος, σκηνοποιοί και φαίνεται πως γνώριζαν ήδη για τον Ιησού. Έμεινε μαζί τους αρκετό διάστημα και κάθε Σάββατο δίδασκε τους Ιουδαίους και τους Έλληνες. Οι Ιουδαίοι στην πλειονότητά τους δεν πείθονταν ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας. Οι Ιουδαίοι της Κορίνθου συνασπίσθηκαν εναντίον του Απ. Παύλου. Τον έσυραν στο δικαστήριο κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί παράνομα να πείσει ανθρώπους να ακολουθήσουν τη διδασκαλία του.

Γι’ αυτό και ο Απόστολος Παύλος στράφηκε προς τον εθνικό κόσμο της Κορίνθου. Βρίσκει τους Κορίνθιους απλούς και ειλικρινείς. Γι’ αυτό και έμεινε ενάμισι χρόνο στην πόλη. Έπρεπε όμως να επιστρέψει στην Έφεσο. Αποχαιρέτησε τους εκεί αδερφούς και με συνοδεία τον Σίλα, τον Τιμόθεο, τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα, αναχώρησε. Δεν ξέχασε όμως τους Χριστιανούς της Κορίνθου. Έγραψε έπειτα δύο υπέροχες Επιστολές (Προς Κορινθίους Α’ και Β’ ), οι οποίες έχουν σπουδαία θεολογικά μηνύματα. Στην πρώτη Επιστολή του προς τους Κορινθίους, στο κεφάλαιο 13, ο Απ. Παύλος αναφέρει τον καταπληκτικό Ύμνο της Αγάπης, όπου περιγράφει την ανωτερότητα της κορυφαίας αρετής, της αγάπης. Στην Β’ Προς Κορινθίους Επιστολή, ο θείος Απόστολος κάνει μια προσωπική εξομολόγηση, δηλώνοντας τον πειρασμό-ασθένεια που του επέτρεψε ο Θεός, για να δείξει ότι η δύναμη του Χριστιανού μπορεί να γίνει τέλεια και να γιγαντωθεί μέσα από την ασθένεια. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Εδόθη μοι σκόλοψ τη σαρκί, άγγελος σατάν, ίνα με κολαφίζει ίνα μη υπεραίρωμαι. Υπέρ τούτου τρις τον Κύριον παρεκάλεσα ίνα αποστή απ’ εμού και ειρήκε μοι, αρκεί σοι η χάρις μου. Η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται» (Κορ. Β’, κεφ. ιβ’,7-9).

Ολοκληρώνοντας αυτήν την περιοδεία του στην Ελλάδα, επιστρέφοντας στην Παλαιστίνη, ο Απ. Παύλος πέρασε από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα (Κώς Πράξεις Αποστόλων ιθ’, 2), ενώ στην επόμενη περιοδεία του επισκέφθηκε πάλι την Ελλάδα και τις ίδιες πόλεις. Στο τελευταίο του ταξίδι πηγαίνοντας στη Ρώμη, πέρασε και από την Κρήτη. Στις ακτές της Κρήτης, ο Θεός προστάτεψε το πλοίο που μετέφερε τον Απ. Παύλο από φοβερή τρικυμία.

Ο Απ. Παύλος αγάπησε τόσο πολύ τον Χριστό, όπως και βέβαια αγαπήθηκε από τον Κύριο. Έγινε ο εκλεκτός του Θεού, σκεύος εκλογής Του και έτσι, από πολέμιος του, μετά την αποκάλυψη Του, έγινε ο πιο φλογερός Του απόστολος, έγινε ένα με τον Χριστό. Ο Χριστός τον κάλεσε και ο Παύλος ανταποκρίθηκε πλήρως, μέχρι το μαρτυρικό του θάνατο στη Ρώμη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s