Αγιογραφικά Αναγνώσματα Κοριτσιών Γυμνασίου-4-2015

4. «Ἐν παντί εὐχαριστεῖτε» (ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ Α’, ΚΕΦ. Ε’, ΣΤ. 17)

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ- ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-4-2015

εν παντί ευχαριστείτε

Όσο απλό και αν φαίνεται ,τόσο δύσκολο είναι στην εφαρμογή του. Η ευχαριστία που πρέπει να δίνουμε στον Κύριο είναι μια από τις πιο σημαντικές πράξεις στη ζωή των χριστιανών. Πολλοί ξέρουν πόσο σημαντική είναι η προσευχή αλλά λίγοι προσεύχονται κάθε μέρα.Πολλοί ξέρουν ότι το να ευχαριστείς το Θεό είναι σημαντικό, λίγοι όμως το κάνουν. Γιατί άραγε δε θέλουν οι άνθρωποι να ευχαριστήσουν το Θεό; Μια από τις απαντήσεις είναι ότι δεν καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη είναι η ωφέλεια της ευχαριστίας. Οι άνθρωποι ξέρουν να ζητούν από το Θεό, αλλά ξεχνούν να τον ευχαριστήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δέκα λεπροί. Ζήτησαν έλεος αλλά ξέχασαν να ευχαριστήσουν. Πολλές φορές ο Κύριος δεν δίδει άφθονα τα ελέη Του ακριβώς επειδή οι άνθρωποι είναι αχάριστοι και πιστεύουν ότι δικαιούνται πολλά.Αυτό κλείνει τη θύρα του ελέους του Θεου. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δυό οικογένειες με την ίδια υλική κατάσταση και τα ίδια υλικά αγαθά. Η μία ευχαριστεί το Θεό και οι άλλοι όχι. Η οικογένεια που ξέρει να ευχαριστεί το Θεό είναι μια οικογένεια ευλογημένη. Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά ξέρουν ότι ο Θεός είναι Εκείνος που φροντίζει την οικογένεια, βλέποντας παντού τα σημάδια της θεικής αγάπης. Σε κάθε χαρά στο σπιτικό τους αισθάνονται το χέρι του Θεού. Κάθε λύπη που έρχεται στο σπιτικό τους  την δέχονται ως δοκιμασία από το Θεό,την δέχονται ως θέλημα του Θεού. Η οικογένεια που δεν ξέρει να ευχαριστεί το Θεό είναι μια οικογένεια που ασθενεί. Αν και τα μέλη της μπορεί και να εκκλησιάζονται, η πίστη τους είναι ψυχρή. Ζουν σαν η σχέση τους με το Θεό να αρχίζει μετά θάνατον.Τους συμβαίνει κάτι κακό; Τους πιάνει απελπισία. Δεν έχουν υπομονή, γίνονται νευρικοί. Τους πάνε όλα καλά; Τους φαίνεται φυσιολογικό και το αποδίδουν στον εαυτό τους. Αυτό σκοτίζει τον νου τους και δεν μπορούν να δουν το χέρι του Θεού. Χαίρονται που είχαν τύχη,χαίρονται που τους βοήθησαν οι συμπτώσεις, που η μοίρα ήταν καλή μαζί τους. Ω, πόσοι πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας λατρεύουν αυτήν τη θεά που λέγεται τύχη, σύμπτωση, μοίρα. Κλείνουν τα μάτια και δεν βλέπουν την θεία επέμβαση.
‘Ισως κάποιοι να πουν γιατί να ευχαριστούμε το Θεό. Επαναλαμβάνω την απάντηση του Απ.Παύλου «εν παντί ευχαριστείτε, τούτο γαρ θέλημα Θεού εν Χριστώ Ιησού είς υμάς». Πρέπει να ευχαριστούμε κυρίως όταν όλα πάνε καλά, αλλά και όταν περνάμε κάποια δοκιμασία, γνωρίζοντας ότι ο Θεός μας ενισχύει. Πάλι ο Απ.Παύλος μας λέει «έστι δε πορισμός μέγας η ευσεβία μετά αυταρκείας. Ουδέν γάρ εισηνέγκαμεν είς τον κόσμον, δήλον ότι ουδέ εξενεγκείν τι δυνάμεθα,έχοντες δε διατροφάς και σκεπάσματα τούτοις αρκεσθησόμεθα»(Α.Τιμ.στ,6-8). Ονομάζει την πίστη μέγα κέρδος. Αυτό το γνωρίζουμε. Αλλά ο Απ.Παύλος προσθέτει ότι είναι έτσι μόνο όταν ευχαριστούμε και για το λίγο που έχουμε.
Αυτή η προσθήκη είναι πολύ σημαντική. Πόσοι από εμάς είμαστε ευχαριστημένοι με όσα έχουμε; Οι άνθρωποι σήμερα ζουν σαν να μην έχουν ακούσει τον λόγο που λέει: ‘’να είσαι ευχαριστημένος μ’αυτά που έχεις’’. Σαν ο διάβολος να τους ψυθιρίζει στο αυτί: ’’Προσπαθήστε να αποκτήσετε όσο πιο πολλά’’ Έτσι όμως οι άνθρωποι απομακρύνονται από τον δρόμο που οδηγεί προς τη Βασιλεία των Ουρανών. Ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι με ότι έχουμε . Πάντα θέλουμε να έχουμε πιο πολύ. Και όταν τα αποκτούμε θέλουμε κι άλλα. Προσπαθούμε μια ολόκληρη ζωή να έχουμε όσο πιο πολλά μπορούμε για να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι δεν είχαμε χρόνο να τα χαρούμε.
«Τα γάρ πάντα δι’υμάς, ίνα η χάρις πλεονάσασα διά των πλειόνων την ευχαριστίαν περισσεύση είς την δόξαν του Θεού»(Β.Κορ.4,15) μας λέγει η Αγ.Γραφή. Ναι,και τα υλικά και τα πνευματικά αγαθά είναι για εμάς, εάν ξέρουμε να ευχαριστήσουμε για αυτά. Επειδή βλέποντας ότι ο Θεός δείχνει σε εμάς το έλεος Του, η πίστη μας αυξάνει και η πνευματική μας βιοτή φτάνει σε υψηλότερα σημεία.
«Ότι πάν κτίσμα Θεού καλόν,και ουδέν απόβλητον μετά ευχαριστίας λαμβανόμενον»(Α.Τιμ.4,4) μας λέγει πάλι ο Απ.ΠαύλοςΑυτός ο λόγος είναι λίγο πιο βαρύς επειδή οι άνθρωποι πολλές φορές ευχαριστούν τον Θεο για πράγματα τα οποία δεν Του είναι ευάρεστα..Υπάρχουν ας πούμε άνθρωποι που τρώνε μέχρι σκασμού και ευχαριστούν τον Θεό ‘’για τα πάντα’’. Αλλά τους φτωχούς ούτε που τους σκέφτονται. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, αλλά ούτε που τους νοιάζει. Σ’αυτήν την περίπτωση η ευχαριστία τους αντί να ανεβεί ως θυμίαμα ενώπιον του Θεού, σκορπίζει άσχήμια. Εαν διαβάσουμε το Ευαγγέλιο θα δούμε ότι ο Κύριος όχι μόνο ευχαριστεί τον Ουράνιο Πατέρα, αλλά να Τον ευχαριστεί πριν δει τους καρπούς της προσευχής Του. Όπως στην ανάσταση του Λαζάρου, όπου ο Χριστός ευχαριστεί τον Πατέρα πριν ακόμη ο Λάζαρος να αναστηθεί. Έτσι και εμείς πρέπει να ευχαριστούμε το Θεό πριν ακόμη δώσει απάντηση στο αίτημά μας.Να πιστεύουμε ότι εάν αυτό που ζητούμε είναι προς ψυχική ωφέλεια ο Θεός θα μας το δώσει. Εαν δεν μας το δώσει ας Τον ευχαριστήσουμε έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο θέλημά Του.
Να ξέρουμε ότι αυτή η ιερή ευχαριστία μαθαίνεται σιγά-σιγά.Στην αρχή ας ευχαριστούμε το Θεό μόνο για κάποιες στιγμές,όταν δεχόμαστε κάποιο αγαθό.Επειτα ας Τον ευχαριστούμε όλο και πιο συχνά,μέχρι να γίνει μια ευλογημένη συνήθεια.Ειναι πολύ καλό εάν η πρώτη σκέψη μας όταν λαβαίνουμε μια καλή είδηση να είναι η ευχαριστία προς τον Κύριο.Μας ευεργέτησε κάποιος;.Να ευχαριστούμε το Θεό,την Παναγία,τους αγίους μας.

Θα ρωτήσει κάποιος. Σε μια ζωή που έχει τόσες δυστυχίες και δυσκολίες, γιατί να ευχαριστήσουμε το Θεό;

Η απάντηση είναι:”όσο μεγάλες δυσκολίες και αν έχουμε στη ζωή μας υπάρχουν πολλοί λόγοι για να Τον ευχαριστούμε”. Να ευχαριστούμε το Θεό που ήρθαμε στον κόσμο. Όχι μόνο τους σαρκικούς γονείς,αλλά και τον ουράνιο Πατέρα. Να ευχαριστούμε το Θεό που μας καλεί εις την Βασιλεία των Ουρανών που μας δίνει δύναμη να νικάμε τα πάθη μας. Να ευχαριστούμε τον γλυκύτατο Ιησού που σταυρωθηκε για την δική μας σωτηρία.”Κύριε δεν είμαστε άξιοι της αγάπης που μας έδειξες.Δέξου σε παρακαλώ την ταπεινή μας ευχαριστία” Έτσι πρέπει να προσευχόμαστε κάθε μέρα. Να ευχαριστούμε το Θεό για το ότι βλέπουμε,για το ότι ακούμε,για το ότι είμαστε αρτιμελείς. Να ευχαριστούμε το Θεό για την αγάπη Του,για το ότι γνωρίσαμε την ορθή πίστη,για το ότι μας έστειλε έναν φύλακα-άγγελο για να μας προστατεύει. Να Τον ευχαριστούμε που μας έκανε υιούς της Υπερευλογημένης Θεοτόκου. Να ευχαριστούμε το Θεό για τις ευεργεσίες Του και για όσα έκανε για το καλό μας. Αυτή η ευχαριστία να μην είναι μόνο ένας ξερός λόγος,να μην τη λέμε μόνο με τα χείλη,αλλά να βγει στην επιφάνεια σαν ένα ηφαίστειο αναβλύζει από τις καρδιές μας

πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Κονισπολιάτη
Ενορία Υπερ.Θεοτόκου Μεσοχωριτίσσης Δουκάδων-Κέρκυρα

Η θεωρία της ζεστής σοκολάτας

Πολύ διδακτικό και συγκινητικό… Τα σχόλια δικά σας!

 http://alliotikathriskeytika.blogspot.gr/2013/08/

Μερικοί  απόφοιτοι μιας σχολής
Με καλές πλέον δουλειές
Συζητούσαν για τις ζωές τους
Σε μία  γιορτή σχολικής επανένωσης.
Αποφάσισαν να επισκεφθούν τον παλιό τους καθηγητή
Συνταξιούχο πλέον
Που πάντοτε ήταν πηγή έμπνευσης γι’ αυτούς.
Κατά τη επίσκεψη η συζήτηση περιστράφηκε
Γύρω από τα παράπονά τους για τη δουλειά,τη ζωή
Και τις σχέσεις με τους άλλους.
Ο καθηγητής τους έφερε ζεστή σοκολάτα σε μια μεγάλη καράφα
Φέρνοντας ταυτόχρονα και πολλές κούπες
Διαφόρων ειδών και υλικών, ακριβές και φτηνές, όμορφες και άσχημες.
Έπειτα τους κάλεσε να σερβιριστούν μόνοι τους.
Όταν όλοι πήραν από μια κούπα ο καθηγητής τους είπε:
Πρόσεξα ότι όλοι προτιμήσατε από τις όμορφες και ακριβές κούπες
Αφήνοντας πίσω για τους άλλους τις άσχημες και φτηνές κούπες.
Το ότι είναι φυσικό για εσάς να θέλετε το καλύτερο για τον εαυτό σας
Αυτό ακριβώς είναι και η αιτία των προβλημάτων σας.
Η κούπα δεν προσθέτει τίποτα στην ποιότητα της σοκολάτας.
Συνήθως, είναι απλά, πιο ακριβή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κρύβει αυτό που πίνετε.
Αυτό που πραγματικά θέλατε, ήταν η ζεστή σοκολάτα.
Όχι η κούπα.
Όμως συνειδητά, διαλέξατε την πιο καλή κούπα.
Και πολύ σύντομα αρχίσατε να κοιτάτε και να τη συγκρίνετε με τις κούπες των άλλων…
Τώρα σκεφτείτε αυτό:
Η δουλειά, το χρήμα και οι θέσεις εργασίας είναι η κούπα.
Είναι απλώς τα εργαλεία για να κρατήσετε τη ζωή.
Η κούπα που έχετε, δεν χαρακτηρίζει ούτε αλλάζει την ποιότητα της ζωής σας.
Μερικές φορές με το να επικεντρώνεστε στην κούπα
Δεν απολαμβάνετε τη ζεστή σοκολάτα -τη ζωή- που σας έδωσε ο Θεός.
Πάντα να θυμάστε ότι:
Ο Θεός δίνει τη ζεστή σοκολάτα, δεν διαλέγει την κούπα!
Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που έχουν τα καλύτερα πράγματα
Αλλά εκείνοι που φτιάχνουν το καλύτερο με αυτά που διαθέτουν.
Ζήστε απλά, αγαπάτε γενναιόδωρα, ενδιαφερθείτε για τους άλλους ειλικρινά, μιλάτε ευγενικά!
Αφήστε τα υπόλοιπα στο Θεό.
Και θυμηθείτε:
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι δεν είναι εκείνοι που έχουν τα περισσότερα
Αλλά εκείνοι που χρειάζονται τα λιγότερα!

Πηγή: http://lllazaros.blogspot.gr/2013/07/blog-post_4555.html

Υποσχέσου στον εαυτό σου

http://alliotikathriskeytika.blogspot.gr/2013/08/

Να βλέπεις το κάθε τι από την ευχάριστη πλευρά του
Και να επιδιώκεις την πραγματοποίηση των στόχων σου.
Να ενθουσιάζεσαι για την επιτυχία των άλλων
Όσο ακριβώς ενθουσιάζεσαι για τη δική σου.
Να μην επηρεάζεσαι από τα λάθη του παρελθόντος
Και να επιμένεις στις μεγαλύτερες επιτεύξεις του μέλλοντος.
Να έχεις χαρούμενη όψη πάντοτε
Και να χαρίζεις ένα χαμόγελο σε όσους συναντάς.
Να αφιερώνεις τόσο πολύ χρόνο για την καλυτέρευση του εαυτού σου
Ώστε να μη σου μένει καθόλου χρόνος για να επικρίνεις τους άλλους.
Να μην σε ανησυχούν τα μικροπράγματα.
Να είσαι ανώτερος στο θυμό σου, πολύ δυνατός στο φόβο και πολύ ευτυχής
Ώστε να μην επιτρέπεις στις δυσκολίες να σταθούν εμπόδιο στη πορεία σου.

Πηγή: http://lllazaros.blogspot.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s