ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ

ΑΓΙΟΣΙΩΑΝΝΗΣΘΕΟΛΟΓΟΣ

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:  ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ:  κα. ΓΟΥΡΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΒΟΗΘΟΣ ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑΣ:  ΓΟΥΡΛΑ ΜΑΡΙΝΑ

ΟΜΑΔΑ ΑΓΑΠΗΣ: 18/07/2013, ΒΡΑΔΥ  ΚΑΙ    21/07/2013  ΜΕΣΗΜΕΡΙ

ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΟΜΑΔΟΣ:  ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΠΡΟΧΟΡΟΣ

ΧΡΩΜΑ ΣΗΜΑΙΑΣ:

ΗΜΕΡΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ: ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΜΕΡΑ ΘΕΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ: ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΔΙΑΚΟΝΗΜΑΤΑ/ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΣ

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Είναι πάρα πολλά τα κείμενα της Αγίας Γραφής που ενέπνευσαν την Επιστήμη και που εξηγούνται στις μέρες μας απ’ την επιστήμη. Κι είναι ν’  απορεί κανείς πώς το γνώριζαν αυτό άνθρωποι που έζησαν από 2.000 μέχρι 3.500 χρόνια πριν.

Παραδείγματα: α) Σύμφωνα με το βιβλίο της “Γένεσης” ο ήλιος έγινε την τέταρτη ημέρα της Δημιουργίας. Όμως η δημιουργία του φωτός, αναφέρεται την πρώτη ημέρα της Δημιουργίας. Η σημερινή Αστρονομία στη σπουδή των νεφελωμάτων απέδειξε ότι είναι δυνατή η ύπαρξη του φωτός και χωρίς τον ήλιο (Halley)

β) Ο καθηγητής της Ορυκτολογίας και Γεωλογίας Marcel de Serres γράφει:  “Η Αγία Γραφή λέγει ότι το φως μπήκε σε ενέργεια ή κίνηση κατά την πρώτη εποχή. Όχι μόνο δεν βρίσκεται σε αντίθεση με την πρόοδο των φυσικών γνώσεων, αλλά παρέχει μάλιστα την υποστήριξη και το κύρος της στην επιστήμη”! Επίσης αναφέρει η Αγία Γραφή στη Γένεση ότι η βλάστηση προηγήθηκε του ηλίου. Νεώτερες έρευνες απέδειξαν ότι και χωρίς τις ηλιακές ακτίνες μπορεί κάλλιστα ν’  αναπτυχθεί η ποώδης βλάστηση. Απόδειξη είναι τα θερμοκήπια. Οι γεωπόνοι σήμερα αποδεικνύουν, ότι και τέλεια φυτά, ξυλώδη, τα ονομαζόμενα σκιόφυλλα, αναπτύσσονται χωρίς την άμεση πρόσπτωση του ηλιακού φωτός, απλώς και μόνο με το διάχυτο φως. Όλα αυτά έκαναν τον Γάλλο γεωλόγο Lapparan να ομολογήσει: “Εάν έπρεπε να συνοψίσω σε 40 γραμμές τα πιο αυθεντικά πορίσματα της Γεωλογίας, θα αντέγραφα το κείμενο της Γενέσεως, δηλαδή την ιστορία της δημιουργίας όπως την έγραψε ο Μωϋσής”.

Στον Ιερεμία αναφέρεται (33,22) ότι “Η στρατιά του Ουρανού δεν μπορεί να μετρηθεί”. Έχει υπολογιστεί ότι με γυμνό οφθαλμού μπορούμε να δούμε ως 3.500 αστέρια περίπου και με γιγάντια τηλεσκόπια ως 350.000.000 αστέρια. Δεν έχουμε όμως κατορθώσει ακόμα να δουμε τις αρχές του σύμπαντος.

ΔΙΑΚΟΝΟΣ  ΠΡΟΧΟΡΟΣ

Mίμημα ο Πρόχορος επιστηθίου, ΏφθAgiosProxoros01sη αληθώς. Eύγε της προθυμίας!

«Ὃς ἐὰν θέλῃ ἐν ἠμὶν μέγας γενέσθαι, ἔσται ὑμῶν διάκονος» (Ευαγγέλιο Ματθαίου, κ’ 26). Όποιος, δηλαδή, θέλει να γίνει μέγας μεταξύ σας, είπε ο Κύριος, ας είναι υπηρέτης σας και ας μαθαίνει να γίνεται εξυπηρετικός στους άλλους. Σ’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων άνηκαν και οι απόστολοι – από τους 70 μαθητές του Κυρίου – Πρόχορος, Νικάνωρ, Τίμων και Παρμένος. Αυτοί ήταν μεταξύ των επτά εκλεγμένων διακόνων της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας των Ιεροσολύμων (Πράξ. στ’ 5). Το έργο τους ήταν να υπηρετούν και να επιστατούν στη διατροφή των απόρων μελών της Εκκλησίας, ιδιαίτερα των ορφανών και των χηρών. Αλλά υπηρετούσαν και στη διάδοση του θείου λόγου.

Έτσι αργότερα, ο μεν Πρόχορος ακολούθησε τον ευαγγελιστή Ιωάννη στη Μικρά Ασία, όπου έγινε επίσκοπος Νικομήδειας και αναδείχθηκε τέλειος διάκονος του επισκοπικού καθήκοντος. Ο δε Τίμων υπέστη μαρτυρικό θάνατο στη Βόστρα της Αραβίας, όπου είχε σταλεί να υπηρετήσει το Ευαγγέλιο. Οι άλλοι δύο, ο Νικάνωρ και ο Παρμένος, πέθαναν στην Ιερουσαλήμ, εκτελώντας το διακονικό τους έργο. Κηδεύθηκαν από τους ίδιους τους Αποστόλους, κάτω από το πένθος όλης της Εκκλησίας, την οποία υπηρέτησαν με τόσο ζήλο και επιτυχία. Έτσι, ο καθένας χωριστά, αναδείχθηκε «πιστὸς διάκονος ἐν Κυρίῳ» (Επιστολή προς Έφεσίους, στ’ 21). Δηλαδή πιστός διάκονος στο έργο του Κυρίου.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’.
Ἀπόστολοι Ἅγιοι, πρεσβεύσατε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ , ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s