Αγιογραφικά Αναγνώσματα Κοριτσιών Γυμνασίου-1

 Άφλεκτος Βάτος

300px-Moses_PluchartΑγιογραφικά Αναγνώσματα Κοριτσιών Γυμνασίου-2013-1

pokosgedeonΣτην Παλαιά Διαθήκη δόθηκαν της προτυπώσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Προτύπωση σημαίνει ένα γεγονός που συμβαίνει στην Παλαιά Διαθήκη και μας βοηθά να καταλάβουμε αλήθειες που θα συμβούν στην Καινή Διαθήκη.

Μία προτύπωση είναι και η βάτος στο Σινά, την οποία ενώ είχαν περιζώσει φλόγες φωτιάς, αυτή δεν καιγόταν. Ήταν απεικόνιση της Παρθένου, που θα γεννούσε το Σωτήρα Χριστό και συγχρόνως θα διατηρούσε την παρθενία της.

Σάν βάτος πού καιγόταν καί δέν κατακαίγοταν. Ο Μωϋσῆς ἔβλεπε τή βάτο νά καίεται χωρίς νά καταστρέφεται.« καί ὁρᾶ ὅτι ἡ βάτος καίεται πυρί καί ἡ βάτος οὐ κατεκαίετο»

Η εικόνα αυτή είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους Πατέρες και Υμνογράφους της Εκκλησίας.  Αναφερόμενος στο γεγονός της φλεγόμενης βάτου, ο Ανδρέας Κρήτης παρατηρεί: «Μωσής πρώτος βάτον ιδών σε προέλεγε· Διαβάς όψομαι το όραμα το μέγα τούτο». Ο ίδιος εγκωμιάζοντας την Θεοτόκο γράφει: «Χαίροις, η νόμου μεσίτις και χάριτος· το παλαιάς και νέας των διαθηκών επισφράγισμα· το πάσης προφητείας εκφανέστατον πλήρωμα· η ακροστοιχίς της θεοπνεύστου των Γραφών αληθείας» (δηλαδή : Ας είσαι χαρούμενη εσύ που μεσιτεύεις και δίνεις τη χάρη Σου μέσα από τον Νόμο του Μωϋσή, εσύ που είσαι η σφραγίδα και το αποτέλεσμα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Εσύ που είσαι η εκπλήρωση κάθε προφητείας πασιφανέστατη. Εσύ που είσαι η ακροστοιχίδα της θεόπνευστης αλήθειας των Αγίων Γραφών).

Τι βλέπετε στην εικόνα 1 : Ο Θεός μιλάει στον Μωσή μέσα από την άφλεκτη Βάτο.

Τι βλέπετε στην εικόνα 2 : Η Παναγία κρατάει το Χριστό προβαίνοντας μέσα από την άφλεκτη Βάτο.

Τι κοινό έχει με την εικόνα 1; Ο Χριστός βρίσκεται μέσα στην βάτο στην αγκαλιά της Παρθένου. Δείχνει έτσι ότι ο ίδιος Θεός είναι ο Θεός της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Ποιες σκέψεις μας γεννά η εικόνα 2:  Η Παναγία είναι εκείνη που έφερε τον Θεό μέσα στην Ιστορία.

Είναι ιερός ο τρόπος που γεννήθηκε ο Θεός. Δεν χάλασε την παρθενία της Θεοτόκου.

Δεν γεννήθηκε με την βοήθεια ανδρός και γυναικός, αλλά από την Παρθένο και το Άγιο Πνεύμα

Ο Θεός ενδιαφέρεται για τον κάθε άνθρωπο και ζητά να πορευόμαστε μαζί Του.

Σ΄ αυτό μας βοηθάει η Παναγία μας. Με τον τρόπο της ζωής της, την ταπείνωση, την προσευχή, την αγάπη της στον Υιό και Θεό της και σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Στο γεροντικό υπάρχει μια ιστορία όπου ο Θεός έστειλε άγγελο σε κάποιον πολύ καλό ασκητή σαν βραβείο για την πολύ μεγάλη του αρετή ως τότε. Τον ανέβασε στον Παράδεισο και του έδειξε όλα τα υπέροχα που έχει. Προσκύνησε τον Χριστό στο θρόνο του και τους αγίους και ήρθε η ώρα να φύγουν. Στάσου λέει, ο ασκητής, δεν θα με πας να δω την Κυρία Θεοτόκο; Δεν το ξέρεις ; λέει ο άγγελος. Η Κυρία Θεοτόκος δεν προφθαίνει να είναι στον Παράδεισο γιατί τη φωνάζετε συνέχεια στη γη, Παναγιά μου, Βοήθα με, λέτε, κι Εκείνη είναι συνέχεια κοντά σας στη γη!

Τι ζητά η Παναγία από μας; Να κάνουμε ό,τι θέλει ο Θεός, δηλαδή να ζούμε με το θέλημά Του. Σ΄αυτό μας βοηθά η Μητέρα του Υπεραγία Θεοτόκος, που μας δίνει τη χάρη της για να μοιάζουμε στον Υιό της. Μοιάζουμε στην Παναγία όταν μιμούμαστε τη ζωή της.

Ρητό : Ιω. β’, 5 : “ό,τι αν λέγη υμίν, ποιήσατε”.

Leave a comment